Recept
Eenpersoons-appeltaart
Laura de Grave: ‘Heb je ook altijd al een hele appeltaart voor jezelf willen hebben? Maak dan deze eenpersoons-appeltaartjes! Simpel, heel erg lekker en ze zien er prachtig uit doordat je de appel in waaiervorm op het deeg legt. ‘
Voor 4 personen. 40 min. bereidingstijd + 25-30 min. wachttijd.
- 140 g spelt- of tarwebloem, plus extra om te bestuiven
- 70 g fijne kristalsuiker
- 1½ middelgroot ei
- 65 g ongezouten roomboter (koud)
- 40 g hazelnootmeel*
- 2 kleine appels
- 2 tl kaneel
- 2 el hazelnootolie
* Je kunt hazelnootmeel kant-en-klaar kopen, maar je kunt het ook zelf maken door 40 g hazelnoten in ca. 15-20 sec. fijn te malen in een keukenmachine.
Lekker met:
- een bolletje ijs of een eetlepel vers geklopte slagroom of hangop.
Keukenspullen
- bakpapier
Bereiding Eenpersoons-appeltaart
1. Verwarm de oven voor op 180 °C. Meng de bloem, 30 g suiker, 1 ei, en ¼ tl zout in een kom. Snijd de boter in blokjes en kneed met koele handen door het bloemmengsel tot een samenhangend deeg. Verdeel het deeg in 4 porties en rol die tussen je handpalmen tot balletjes.
2 Bestuif je werkblad licht met bloem. Druk elk deegballetje met je handen uit tot een rond lapje van ca. Ø 10 cm. Leg de deeglapjes op een met bakpapier beklede bakplaat.
3
Meng het hazelnootmeel met 40 g suiker en ½ ei in een kom. Snijd de appel met schil (verwijder het klokhuis) in flinterdunne schijfjes. Meng de appel met de kaneel en de hazelnootolie in een kom.
4. Verdeel het hazelnoot-suikermengsel met een lepel over het deeg. Verdeel de appel er in waaiervorm over.*
5. Bak de appeltaartjes in het midden van de oven in ca. 25-30 min. goudbruin en gaar.
* Het kan zijn dat je wat appel met kaneel overhoudt. Lekker voor in de yoghurt!
Dit recept is afkomstig uit Lekker Lokaal van Laura de Grave. Hier kun je hem bestellen. Foto credits: Jan Bartelsman.