Recept
Boerenkool falafel
Voor 4 personen
- 200 g groente- en fruitpulp van het boerenkool-appel-muntsap (zie recept hieronder)
- 2 tenen knoflook, gepeld, geperst
- 1 ui, gesnipperd
- 1 tl gemalen komijn
- ½ tl gemalen chilivlokken
- 100 g kikkererwten, gekookt, grof gepureerd
- 4 el zelfrijzend bakmeel
- 1 l plantaardige olie, om te frituren
- 4 pitabroodjes, lente-ui, tomaat, tahin, ingelegde groenten, voor erbij
Boerenkool-appel-muntsap
Voor 950 ml
- 650 g friszure appels zoals Granny Smith, steeltjes verwijderd
- 250 g boerenkool, gewassen
- vruchtvlees van 1 sinaasappel
- vruchtvlees van ½ limoen
- blaadjes van 4 takjes munt
Bereiding Boerenkool falafel
Boerenkool-appel-muntsap
1. Doe alle ingrediënten in de sapcentrifuge en pers ze op de hoogste stand. Verdeel het sap over vier glazen en bewaar de pulp voor de boerenkoolfalafel.
Boerenkool falafel
1. Doe de groente- en fruitpulp in een grote kom en meng de geperste knoflook erdoor. Roer de ui, komijn, chilivlokken, kikkererwten en het bakmeel er goed door en breng op smaak met zout en peper.
2. Neem een klein beetje van het mengsel, vorm er een balletje van zo groot als een walnoot.
3. Verhit een laagje olie (à 10 cm) in een grote pan. Test als de olie 180 °C is met het falafelballetje of het de juiste textuur heeft. Laat het balletje hiervoor voorzichtig in de olie glijden. Voeg als-ie uit elkaar valt wat extra bakmeel toe aan het kruidenkikkererwtenmengsel. Vorm dan ook de rest van het mengsel tot falafelballetjes.
4. Bak de falafelballetjes in ongeveer 3-4 minuten goudbruin en krokant. Haal ze met een schuimspaan uit de olie en laat ze uitlekken op keukenpapier. Gril ondertussen de pitabroodjes en serveer op een schaal met de falafel, fijngesneden lente-ui, tomaat, tahin en ingelegde groenten.
Credtis Fotografie Rob van der Vet; Styling Esther de Munnik; Recepten, foodstyling en productie Ingmar Niezen