We kennen haar als het meisje met de rode hakjes dat als eerste en jongste deelneemster MasterChef won. Op haar twintigste opende tv-kok Estée Strooker (26) al haar restaurant ’t Amusement in Arnhem, en in januari 2017 gooide de vrolijke chef het roer om: ‘Ik ben volwassener geworden én daar hoorde een restaurant 2.0 bij!’
De voor het restaurant zo kenmerkende kleurrijke baretten aan de muur en rode hakschoentjes boven de bar ruilde ze om voor aardetinten, gedroogde kruiden en een schilderij van koe Mientje aan de muur. Ook haar kookstijl veranderde de afgelopen jaren mee naar een bewustere en natuurlijke manier van koken. ‘Toen ik ontdekte dat de sukades die ik iedere maand kocht van wel vijftig verschillende koeien helemaal uit Litouwen kwamen, ben ik op een andere manier naar vlees gaan kijken. Nu gebruik ik niet alleen de bekende stukken vlees, maar alle delen van het dier,’ vertelt Estée. Welk deel van het dier je op je bord krijgt, verschilt wanneer je komt: ‘Er kan bijvoorbeeld geitenbok op het menu staan. De een krijgt dan het rack, de ander de filet en weer een ander verwen ik met stoof, die gegaard is in kamille.’
Daarnaast serveert ze groenten en fruit uit het seizoen, waardoor het chefsmenu iedere dag weer anders is. De Hollandse gerechten met een Franse basis springen van het bord; ze zijn fris, kleurrijk en fleurig, en hebben een subtiele vrouwelijke touch. ‘Ik ben dol op zuren en bloemige smaken, daarom kook ik veel met azijn, citrustonen en eetbare bloemen. Laatst maakte ik bijvoorbeeld asperges met gel van paardenbloem en rabarber met magnolia-ijs, amandelsponge en sinaasappelcurd.’ Dat klinkt goed! We zijn maar wat nieuwsgierig geworden en reizen deze zomer zeker af naar Arnhem om te proeven van Estées mysterybox.
[Credits: tekst Laura de Grave, fotografie afkomstig uit: ‘Vlees noch vis’ (24 Kitchen, ISBN 9789400506817, € 19,99)]